top of page
  • demet25

De recruiter is de wingman, maar wie is de relatietherapeut?

''De recruiter is de wingman van de organisatie, maar we hebben ook een relatietherapeut nodig om medewerkers te behouden'.

Deze vergelijking maakte een collega waarmee ik in gesprek ging en vroeg hoe hij de werving van collega's zag. Een prachtige vergelijking!


Tegenwoordig hebben we heel veel aandacht voor de wingmangs van onze organisatie. We doen het allemaal om aan de juiste mensen te komen; mooie wervingscampagnes, volop budget op je Indeed vacatures, aanbrengpremies verhogen en er zijn zelfs bedrijven die een tekenbonus bieden wanneer iemand besluit te tekenen.


Maar wat daarna? Dan is die schaap met misschien niet 5, maar 4 poten binnen. Maar hoe zorg je voor een duurzame relatie? Moeten we de focus binnen organisaties niet meer gaan leggen op behoud van personeel, zodat je uiteindelijk minder de focus hoeft te leggen op het binnenhalen van nieuwe medewerkers? Ik denk het wel! Sterker nog, ik weet het zeker.


Om weer eens terug te komen op de vergelijking; stel je bent aan het daten, kriebels in je buik, je weet het zeker; dit is HET! Met deze persoon ga ik de komende jaren, misschien wel voor altijd, mijn leven doorbrengen. Je bent dagelijks samen, op goede en slechte dagen. In het begin is het allemaal hartstikke leuk, tot je op een gegeven moment de kanten ziet van je partner die je aan het begin niet had gezien die je toch niet zo leuk vindt. Je gaat een keer een drankje ergens doen en ziet weer andere leuke personen of je hoort jouw vrienden over hun leuke relaties.

Hmmm.. ben ik nog wel gelukkig met mijn partner? Kan ik niet wat beters krijgen? Ben ik niet meer waard dan dit? En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal waar je zelf niet uit komt. Relatie loopt slecht, je irriteert je aan alles van je partner en dan komt het moment dat je besluit om ermee te stoppen. Je partner snapt het niet, want hij/zij had er in het begin zoveel tijd en moeite in gestoken; maar was ik dan niet goed genoeg?

De relatie komt tot een eind. Misschien blijf je even vrijgezel of ga je toch weer op zoek naar een nieuwe liefde. Het begint weer allemaal opnieuw, de tijd en aandacht, onzekerheid. OF ga je samen naar een relatietherapeut voor je in de negatieve spiraal terecht komt? Hoe kunnen we onze relatie nóg beter krijgen? Hoe zorgen we samen voor een duurzame relatie? En hoe kunnen we het zo naar ons zin hebben samen dat we nog jaren plezier van elkaar hebben?


Vervang hier relatie met werk en partner met de werkgever.


Waarom steken wij zo veel tijd, aandacht en geld in het werven van nieuwe collega's in plaats van het behouden van onze huidige, waardevolle collega's met zo veel kennis en ervaring?!

''Wat je aandacht geeft bloeit.''

Ik vind het gek. Bedrijven zouden relatietherapeuten moeten aanstellen. Of dit nu ligt bij een HR adviseur, leidinggevende of een coach of dat je er een aparte functie van maakt. Ik geloof hierin. Wat je aandacht geeft bloeit. Misschien bestaan er geen recruiters meer over 5 jaar op de HR afdeling maar relatietherapeuten? Snijd ik nu in mijn eigen vingers als recruiter? Misschien wel, maar een functie als relatietherapeut zie ik ook wel zitten ;)


97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page